A D-vitamin szerepe

A D-vitamin a zsírban oldódó vitaminok közé tartozik, a neve pedig több molekulát foglal magába – két fő formája a D2- (ergokalciferol) és D3-vitamin (kolekalciferol).
A magyar lakosság több, mint 2/3-a D-vitamin hiányos!

Kulcsfontosságú szerepe van a csontok, ízületek, fogazat egészségének megőrzésében, valamint a kalcium háztartás szabályozásában.
Hiánytünetei gyerekkorban az angolkór (rachitis), ami a csontok és ízületek elégtelen fejlődését és izomgyengeségét takarja. Felnőtt korban pedig csontlágyulást (osteomalacia) és csontritkulást (osteoporosis) okoz, valamint sportolóknál a fáradásos csonttörések egyik fő okozója.

A D-vitamin ellátottságot több tényező is befolyásolja, például a bőrszín, a testzsírszázalék, UV-B fény elleni védelem (ruházat, krémek, naptejek), kültéri vagy beltéri sportolás, illetve a táplálkozás minősége.
Az ajánlott beviteli értéke 400-800 NE (nemzetközi egység), a szervezet D-vitamin szintjétől és állapotától függően.

A zsírban oldódó vitaminok lassabban ürülnek, így később jelentkezik hiánytünetük is, de képesek felhalmozódni a zsírszövetben, májban. Így hosszútávon megadózisokban bevinni sem ajánlott, hypervitaminózis kialakulása miatt.

D-vitamint képesek vagyunk előállítani – a bőrünkben UV-B sugárzás hatására D3-vitamin képződik.
Az aktív D-vitamin előállítása intenzívebb fiatal korban, mint időskorban. Ezért időskorban fokozottabb az igény.
Ugyanakkor táplálékkal is be tudjuk vinni a szervezetünkbe, bár kevés olyan élelmiszerünk van, ami jelentős mennyiségben tartalmaz D-vitamint. Ide tartoznak az olajos halak, tojássárgája, máj, gomba, valamint a D-vitaminnal dúsított élelmiszerek (pl. egyes margarinok).

Egyes esetekben szükség van a D-vitamin pótlására is étrend-kiegészítőkkel, de mindenképp ajánlott szakemberrel konzultálni róla!

 

Források:
Recreation magazin, 2018.tél, VIII.évfolyam, 4.szám, 10-13. oldal, Dr. habil Fritz Péter, Kiss Anna, Pfeiffer Laura, A vitaminok szerepe a sporttáplálkozásban
Tihanyi András – Teljesítményfokozó sporttáplálkozás 79-81.oldal
www.kulturjunkie.blog.hu/2018/02/23/d-vitamint_minden_nap