Az okostányér részletesen 1. rész

Az okostányér részletesen 1.rész

 

Ahogy azt az előző cikkben ismertettem, az egészséges táplálkozás összetételét több módon is szokták jelölni. Ilyen atáplálkozási piramis és az okostányér is. Most lássuk, hogy az utóbbi mit is takar pontosan, mi is legyen egy napon a tányérunkon.

Összességében a napi étrendünk felét a zöldségek és gyümölcsök tegyék ki, a másik felét pedig a gabonafélék és a húsok, tej és tejtermékek. Zsiradékot, cukrot és sót a lehető legkevesebbet szabad fogyasztani és nem szabad megfeledkezni a folyadékfogyasztásról sem. Az ételek és italok mennyiségén kívül a minőség is nagyon fontos. Célszerű minimum háromszor, de inkább ötször étkezni naponta.

Zöldségekből fogyasszunk piros, narancs és sötétzöld fajtákat, mint például a paradicsom, sárgarépa, paraj. A szárazhüvelyesekről se feledkezzünk meg, ide tartozik pl. a bab, borsó, lencse. Levesként, köretként, krémként vagy saláta részeként fogyaszthatjuk ezeket.

Gyümölcsöt tízóraira, uzsonnára vagy desszertként ehetünk. Elsősorban a friss, szezonális gyümölcsöket válasszuk, de szárított, fagyasztott formában is megfelelő. Ebbe a csoportba tartoznak az olajos magvak, melyekből hetente 2-3 alkalommal fogyasszunk, változatosan, lehetőleg sótlan formában. Széles a paletta, amiből válogathatunk, pl. mogyoró, dió, mandula, kesudió, tökmag, napraforgómag, makadámdió, stb.

Összefoglalva fogyasszunk naponta minimum 4 adag zöldséget vagy gyümölcsöt. Minél több, de legalább 1 adag legyen ebből nyers változatban. A burgonyát nem számítjuk be a napi 4 adagba, azt legfeljebb csak minden második nap együnk.

És, hogy mennyi is az az 1 adag: 100 g friss vagy párolt/főtt zöldség vagy gyümölcs, ami pl. 1 közepes paprika, paradicsom, alma vagy narancs). 1 kis tányér saláta vagy egy kis pohár bogyós gyümölcs szintén megfelel 1 adagnak.

 

Forrás: mdosz.hu