Az okostányér részletesen 2. rész

Az okostányér részletesen 2.rész

Az előző cikkben olvasható az okostányér egyik fele – a zöldségek és gyümölcsök témaköre. Most nézzük a tányér másik felét – a gabonaféléket és húsokat, valamint tej és tejtermékeket.
Naponta 3 adag gabonaféle fogyasztása ajánlott, melyből legalább 1 adag teljes értékű legyen. Egy adagnak felel meg egy darab kifli vagy zsemle vagy egy közepes szelet kenyér vagy ugyanennyi kalács. Köretből az egy adag kb. 20dkg főtt tésztának vagy rizsnek felel meg. A reggeliként fogyasztott gabonapehelyből vagy müzliből 3 evőkanálnyi tesz ki egy adagot.

A teljes értékű gabonából készült termékekből minimum egyszer érdemes fogyasztani egy nap. Ez lehet akár péksütemény, akár köret is. Ilyenek például a teljes kiőrlésű lisztből készült kenyerek, tészták, kekszek, gabonapelyhek és a barnarizs, de jó lehet a durum tészta is. Ezek jó alternatívái a finomított változatoknak. A címkék pedig segítségünkre állnak a vásárlás során.

Fontos a változatos teljes értékű fehérje fogyasztása, melyet minden főétkezésnek tartalmaznia kell. Fogyasszunk napi fél liter tejet és tejterméket, melyből a csökkentett zsírtartalmúakat részesítsük előnyben – tejből, tejszínből, tejfölből, joghurtból, sajtból egyaránt. Ezeknek kisebb az energia és zsírtartalmuk, miközben kalciumól közel azonos mennyiséget tartalmaznak. Ide tartoznak még a (sovány) húsok, tojás és a hal is. Halból hetente legalább egyszer fogyasszunk, ha lehet tengeri fajtát, pl.busát, pisztrángot.

Forrás: mdosz.hu