Celeb

Tanácsadó megtekintése
Tóth Márton

Tóth Márton

Tóth Márton vagyok, 32 éves, az A-Híd OSC Újbuda vízilabdacsapatának a játékosa. Több mint 20 éve a vízilabda az első az életemben, melynek nagyon sokat köszönhetek. Sportkarrierem során elvégeztem a Budapest Gazdasági Főiskola, Kereskedelmi és Vendéglátó Ipari Karán az idegenforgalom és szálloda szakot, majd a gödöllői Szent István Egyetem Pénzügy mesterszakán is diplomát szereztem. Van edzői papírom, illetve aranykalászos gazdaképzésem is. Utóbbi években egyre inkább hódolok szenvedélyemnek, ami a gasztronómia. Január óta blogot is vezetek ahol saját receptjeimet illetve gasztronómiai élményeimet osztom meg. A közösségi média felületein eredményeimet, utazásaimat illetve élményeimet is megosztom követőimmel. Szeretek a természetben időt eltölteni, így horgászni és vadászni is szoktam. Egy-egy jó könyv vagy sorozat könnyen rabul tud ejteni.


E-mail cím: tothmarci85@gmail.com

Az év első lépése
Ilyenkor az ember – sportolók még inkább - először mindig azzal szembesül, hogy vajon a mérlegen mennyire látszanak az ünnepek „terhei”. Az év első edzésén az első lépéstnálunk is a mérlegre való felállás jelentette!Amikor látjuk az eredményt, rögtön számszerűsítjük is az újévi fogadalmunkat, már, ami a testsúlyunkat illeti. Jó, ha tudjuk, hogy önmagában a súlygyarapodás (csökkenést engedelmükkel az év ezen időszakában elvetem J) a mérleg szerint torz képet ad, ez ugyanis semmit nem mond el az edzettségedről és a testösszetételedről. Nem mutatja, hogy amit leadtál, vagy felszedtél, az mi: izom, netán zsír? Valójában csak azt tudjuk meg, hogy könnyebbek, vagy nehezebbek lettünk. És ekkor tudjuk igazán magunkat becsapni. Ha csak két kiló plusszal jelentkezünk – két hetes szünet után – edzésre, akkor a testösszetételünket tekintve az izomtömegünk feltehetően csökkent és ugyanakkor zsírosabbak lettünk. Arról van-e szó, hogy az izom nehezebb, mint a zsír? Csak majdnem, hiszen 1 kg izom az ugyanannyi, mint 1 kg zsír, csak éppen 1 kg zsír nagyobb térfogatúmint 1 kg izom. Az izomszövet sokkal tömörebb szerkezetű, mint a zsírszövet, ezért van az, hogy egy vékony izmos ember sokszor nehezebb (mérleg szerint), mint egy ugyanolyan magas, ám ducibb testalkatú, aki nem sportol. Ha több izom van rajtunk, a zsír is kisebbnek tűnhet, mi pedig vékonyabbnak. Van még egy lényeges különbség: amíg fél kilónyi izom 50 kalóriát éget el naponta, addig fél kilónyi zsír csak két kalóriát. Túl vagyok már az újévben néhány edzésen és többször hallottam az öltözőben, hogy „tegnap csak salátát vacsoráztam, mégsem fogytam semmit”. Mindez oda vezethető vissza, hogy a szerveztünk az edzés hatására elkezdi a zsírt lebontani, hogy helyére izmot építsen. Nem árt azzal is tisztában lenni, hogy zsírt jóval könnyebb felszedni (igaz leadni is), mint helyére izmot építeni. Ne várjuk azt, hogy ez egy-két edzés után megvalósul! Legyünk kitartóak és küzdjük azért a számért, amit év elején megálmodtunk, ugyanakkor néha nézzünk a tükörbe is, hogy ne csak könnyebbek, hanem formásabbak is legyünk!
Tovább
Őszi vitaminok
Sokan azt gondolják, hogy az ősz közepén már nem lehet fenntartani azt a zöldség,- és gyümölcsbevitelt, amihez a szervezetünk hozzászokott a nyár folyamán. Ez nem igaz! Az év két időszaka, a tavasz és az ősz a legalkalmasabb szervezetünk megtisztítására, ezért én legalább annyira várom az őszi zöldségeket és gyümölcsöket, mint a hosszú tél után a tavasz hírnökeit (medvehagyma, spárga, hónapos retek). Amikor a piacokon megjelenik a sütőtök, a különböző színes céklák és gyökérzöldségek, a szilva, a körte, a szőlő és az alma „hegyek”, akkor tudhatjuk, hogy benne vagyunk a gyönyörű őszi hónapokban. Idén az időjárás is kedvező, hiszen eddig túlnyomórészt gyönyörű napos időnk volt. Nézzük, melyek azok a vitaminforrások, melyekből főzhettünk az év végéhez közeledve. Sütőtök nagy kedvencem! Készíthetünk belőle levest, rizottót, különböző süteményeket, ugyanakkor, ha egészen egyszerűen forró sütőben 45 perc alatt puhára sütjük, akkor is fenséges egy-egy délutáni uzsonnának. Céklát sütve szeretem méghozzá jól megmosva, héjastól alufóliába becsomagolva. Kevés olívaolajjal, balzsamecettel sóval és borssal ízesítem majd 150 fokon 3 órára teszem a sütőbe.  Nekem körülbelül 3 órát vesz igénybe egy edzés utazással mindennel együtt. Lehet, ezért alakult ki nálam ez a hosszú cékla sütési mód. Érdemes ezeket a holtidőket kihasználni, mert az ízek és az állagok kárpótolni fognak. Feta sajt rendkívül jó barátja a céklának (borítókép). Ezenkívül érdemes nyersen lereszelve zöldségfasírt formájában prezentálni. Gyümölcsöket tekintve is nagyon nagy a választék. Kedvencem a körte és a szőlő. Körtét nagyon jól lehet párosítani húsokhoz, salátákhoz. A szőlő önmagában egy komplett uzsonna, magas cukor tartalma miatt elég energiát ad nekem az esti edzésem előtt. Igazi őszi gyümölcs a szilva is, amiből az egyik legjobb lepényt készíthetjük. Piacokon november tájékán szokott megjelenni a ragacsos szilvalekvár, amiben hozzáadott cukor nincs, de mégis addig van főzve, sűrítve, hogy megáll benne a kanál. Édesapám kedvenc bejglijét karácsonykor ebből készítem. Összefoglalva az ősz a termékenység tekintetében az év egyik legaktívabb időszaka, hiszen a tavasszal virágzott, vagy elültetett, de egész nyáron őrzött, védett és pátyolgatott növények jelentős többsége általában ilyenkor hozza meg a maga „gyümölcsét”.  
Tovább
Zab, tojás – avagy a sportolók két közkedvelt reggelije
Mi, sportolók reggelinél alapvetően ebben a két alapanyagban találjuk meg a szükséges tápanyagokat szervezetünk számára, melyek révén az energia szintünket kellően fel tudjuk tölteni a reggeli edzésre. Egy idő után azonban, mint minden ez is unalmassá válhat. Azért írom feltételes módban, mert ez alapvetően rajtunk múlik. Ha merünk kísérletezni, akkor könnyen el tudunk sajátítani olyan technikákat, melyekkel könnyedén kiléphetünk a tükörtojás és a tejbe belekevert zab komfortzónájából.
Tovább
Blogot indítottam – találjátok meg kedvenc receptjeiteket!
Nincsen még egy éve sem, hogy elindítottam saját blogomat, ami mostanra már videó tartalommal is bővült. Tettem mindezt azért, mert életem egyik részének tekintem a gasztronómiát, a mindennapi főzést és ezzel együtt a vendéglátást is.
Tovább
Egy jó cél mellé álltam!
A Közép-Kelet-Európai Rekreációs Társaság​ (KERT) a Dél-Alföldi Gyógy- és Termálfürdők Közhasznú Egyesület együttműködésével ezen a nyáron „A felnőtt lakosság prevenciós célú egészségfejlesztése a szabadidősport révén” című projektet indított. Célom, hogy minél többen részt vegyenek ezeken az eseményeken. Éppen ezért kövessétek a KERT Facebook oldalát, hogy elsőkézből tájékozódjatok a helyszínekről és a programokról! Következő események helyszínei és időpontjai: OROSHÁZA - GYOPÁROSFÜRDŐ GYÓGY-, PARK- ÉS ÉLMÉNYFÜRDŐ 2018 AUGUSZTUS 25.-ÉN 14 -18,30 TÓTKOMLÓS – RÓZSA FÜRDŐ 2018. AUG.26.-ÁN 14 -18,30
Tovább