Zab, tojás – avagy a sportolók két közkedvelt reggelije

Mi, sportolók reggelinél alapvetően ebben a két alapanyagban találjuk meg a szükséges tápanyagokat szervezetünk számára, melyek révén az energia szintünket kellően fel tudjuk tölteni a reggeli edzésre. Egy idő után azonban, mint minden ez is unalmassá válhat. Azért írom feltételes módban, mert ez alapvetően rajtunk múlik. Ha merünk kísérletezni, akkor könnyen el tudunk sajátítani olyan technikákat, melyekkel könnyedén kiléphetünk a tükörtojás és a tejbe belekevert zab komfortzónájából.

Jómagam is legtöbbször ezt a két alapanyagot váltogatom! Zabot általában felfőzöm két és félszeres mennyiségű vízzel vagy növényi tejjel és közben „elviszem” valamilyen irányba. Kedvelem az étcsokis kókuszos ízvilágot, így ősszel előszeretettel fűszerezem almával, körtével és fahéjjal. Finomra darált zabpehelyből készíthetünk palacsintát is vagy gofrit egy-egy ráérős reggelen. Szoktam turmixba is tenni amolyan sűrítőanyagként, de próbáltam már tejeskávéval felfőzve így kettő az egyben már a kávét is a szervezetbe juttattam, ami a nap ebben az időszakában létszükséglet.

Tudtátok hogy a zabkásánkat meg is süthetjük? Csak tegyük bele egy muffin formába, süssük meg és mint egy cup caket fogyasszuk reggelire. Kívül ropogni fog, belül meg krémes lesz. Játszunk az állagokkal és nem lesznek unalmasak a zabos reggelek! 🙂

 

A tojásos ételeknél már szükséges némi rutin és tapasztalat. Tükör tojáson és keménytojáson kívül is van élet! Ha már keménytojás, akkor érdemesebb a főzési idővel egy keveset játszani. Én azt szeretem, ha a sárgája éppen kemény, de legbelül még folyós. Ezt a következőképpen érhetitek el: szobahőmérsékletű (!) tojásokat gyöngyöző vízben hat percig főzzétek lefedve, majd vegyétek le a tűzről hagyjátok további egy percig pihenni, majd rögtön hűtsétek vissza folyó víz alatt (így megállítjátok a főzési időt) óvatosan pucoljátok meg és a végeredmény egy tökéletesen megszilárdult fehérje és krémes, folyós sárgája lesz

Rántottánál én azt szeretem, ha még szaftos vagy barátaim csak annyit mondanak: „taknyos”. Egy jó francia rántotta rengeteg vajjal az igazi. Azért vigyázzunk a kalóriákkal!

Merjünk omletteket is készíteni, hiszen ott tudjuk a legtöbb ízt és alapanyagot belevinni. Egyik nagy kedvencem a sajtos omlett, ahol az omlett belsejében nemcsak a tojás folyik, hanem a sajt is. Én még krémsajttal vagy tejföllel is meg szoktam tölteni. Imádom!

Ha már ügyesebbek vagyunk, akkor készíthetünk buggyantott tojást.  Ebben az esetben nagyon fontos, hogy friss tojással dolgozzunk és öntsük ki egy kis tálba mielőtt a gyöngyöző ecetes-sós vízbe tennénk. Ekkor meggyőződhetünk arról, hogy a sárgája együtt van e a fehérjével. Ha már eleve külön van, akkor az a tojás nem friss, nem fog sikerülni a buggyantás. Jó ha tudjuk a friss tojásnál a fehérje jól láthatóan két részből: egy sűrű és egy híg fehérjéből áll. A fehérje magassága eléri az 1 cm-t, a sárgája pedig egyben van, mint egy kis golyó. A friss tojás szétterülése a legkisebb, amennyiben egy asztallapon szétterítenénk.

Egy szó, mint száz, ne elégedjünk meg az egyszerűséggel, tegyük változatossá a reggeleket, hiszen a reggeli a legfontosabb étkezésünk. Egy jó reggeli a napunkat is meghatározhatja!